Tiitiwee ei kovin kummoinen leipuri ole, mutta paremmin taikinan tekeminen onnistuu kuin vaikkapa kutominen. :D Tänään iski jonkinasteinen koti-ikävä ruokakaupassa - eihän täältä saa edes kunnon leipää! Siispä googleen hakusanaksi kakko ja ohje. Fiksuimmalta kuulostava ohje löytyi Lallatilaalta. Tiitiwee varasi itselleen oikeuden muokkailla sitä hieman. Tällaisella ohjeella lähdettiin, lopputuloksen näkee kuvista.
½ l maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3/4 dl kaurahiutaleita
reilu 1 dl ohrajauhoja
vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Voiteluun kananmunaa.
Perushiivataikinameiningillä Tiitiwee lämmitti maidon kädenlämpöiseksi, lisäsi hiivan, suolan, sokerin, kaurahiutaleet, ohrajauhot ja vehnäjauhoja. Siihen perään öljy ja loput vehnäjauhot. (Tiitiwee ei mitannut vehnäjauhoja vaan teki taikinan näppituntumalla. Jälkikäteen arvioiden jauhoja taisi mennä kahdeksan plusmiinus kaksi desiä.)
Ohjeen mukaan taikina sai jäädä melko löysäksi. (Tiitiween taikina ei kyllä ollut kovinkaan löysä. :D) Taikina sai nousta hetken itsekseen uunin lämmetessä.
Tiitiwee jakoi taikinan kolmeen osaan ja leipoi niistä litteitä, pyöreitä leipiä, joiden keskustat Tiitiwee leikkasi irti juomalasin ystävällisellä avustuksella. Kakot saivat nousta puolisen tuntia pellillä, minkä jälkeen Tiitiwee voiteli ne kananmunalla, pisteli haarukalla ja heitti uuniin.
Uunin lämpömittari näytti kahtasataa astetta, ja leivät viihtyivät siellä parikymmentä minuuttia. (Kakkohan on kypsä, kun pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni.)
Levitettä päälle, kylmää maitoa lasiin ja tadaa!
Tiitiwee tykkää. ;)
Kommentit